« terug naar de blog

Zo verwissel je een lekke fietsband onderweg

Bijna iedere wielrenner krijgt er vroeg of laat mee te maken: een lekke band. Heel vervelend als je net lekker aan het fietsen bent. Maar gelukkig hoeft het geen groot probleem te zijn. Een fietsband verwisselen kun je al binnen enkele minuten voor elkaar hebben.

Fietsband verwisselen, wat heb je daarvoor nodig?

Ten eerste heb je een patroonpompje nodig om je band op te kunnen pompen. Een patroonpompje pompt je band binnen enkele seconden op. Véél sneller dan wanneer je de band met een handpomp moet oppompen. Probeer de bandenspanning altijd weer op 8 bar te krijgen. Een lagere bandenspanning fietst niet alleen zwaarder, maar vergroot ook de kans op slijtage en opnieuw een lek. Het patroonpompje pompt de band automatisch op tot 8 bar. Voor het verwisselen van de buitenband kun je eventueel een bandenwipper gebruiken.

Fietsband verwisselen in 8 stappen

  1. Laat de fietsband leeglopen (als die al niet leeg is), zodat deze zacht wordt en zet je rem open.
  2. Open de snelspanner en haal de fietsband van de velg, eventueel met een bandenwipper. Bij het verwijderen van het achterwiel luidt het advies om de ketting op het kleinste achtertandwiel te zetten.
  3. Verwijder de binnenband zodra de helft van de buitenband over de velg hangt.
  4. Controleer de buitenband met je vingers op steentjes, glas of andere scherpe voorwerpen.
  5. Pomp de binnenband zacht op en druk deze in de buitenband.
  6. Plaats met je handen de buitenband weer om de velg, eventueel met een bandenwipper als hefboom.
  7. Plaats het wiel weer in de fiets en zet de snelspanner vast. Laat deze naar het midden van je fiets wijzen, zodat de snelspanner niet los kan schieten.
  8. Pomp de band op tot de gewenste bandenspanning.

Tenslotte geven we je als tip om voor een lange fietstocht je fietsbanden te checken en desnoods nieuwe banden erop te leggen. Daarmee verklein je de kans op een lekke band tijdens het fietsen. Check ook altijd even het ventiel voordat je de band gaat verwisselen. Soms zit het ventiel gewoon los en is de band helemaal niet lek. Je hoeft dan alleen de band opnieuw op te pompen.

Wil je meer tips voor als je een lange fietstocht gaat maken? Lees dan ook eens onze blog met de 4 dingen die je tijdens het fietsen altijd mee moet nemen.

« terug naar de blog
preloader