« terug naar de blog

Goede fietsbroek – getest door Rick

Een goede zeem in een goede fietsbroek… de basis voor veel fietsplezier.

Volgens mij stip ik nu de frustratie van bijna elke wielrenner aan. Het grote zitvlak probleem… En ik mag zeggen dat ik zelf één van de meest kritische wielrenners ben als het om een zeem in een goede fietsbroek gaat. Daarom schrijf ik hierbij een hopelijk interessante blog over mijn zoektocht naar een goede zeem.

 
 

Inmiddels fiets ik nu al een jaartje of 20 rond op een wielrenfiets, het ene jaar was intensiever dan het andere maar in die afgelopen 20 jaar heb ik een hoop verschillende fietsbroeken aan gehad. In mijn beginjaren toen ik het fietsen nog als training voor het shorttrack deed, dus minder vaak per week en ook minder lang, was de zeem niet veel meer dan een zachte lap in je fietsbroek. Op dat moment ben je natuurlijk jong en denk je er niet zo aan hoe het nou komt dat je niet zo fijn op je zadel zit.

Maar met het verstrijken van de jaren kwamen er steeds nieuwe uitvindingen op het gebied van de zeem in een goede fietsbroek. Men ging ze dikker maken, of op de “juiste plekken” dikker maken en ik moet zeggen dat je telkens wel fijner op je fiets zat. In de tijd dat ik echt fanatiek aan wedstrijden deed en dus gemiddeld wel 6 keer per week op de fiets zat kreeg ik steeds meer een voorkeur voor een bepaalde broek. Ik merkte het ook direct wanneer ik een zeem van mindere kwaliteit aan had en dat moest ik vaak bekopen met… hoe zeg je dat netjes… zitvlak schade.

 

Toen ik stopte met fietsen moest ik er na een tijd toch aan geloven, het kopen van mijn eigen wielerkleding. En dan begint de grote zoektocht, je gaat naar een wielerspeciaalzaak en geeft daar heel veel geld uit aan kleding. Voor zoveel geld moet het wel lekker zitten natuurlijk denk je dan. Maar helaas, zelfs de broek van een heel duur kledingmerk gaf me niet het comfort waar je naar op zoek bent op de fiets. Tot ik eigenlijk per ongeluk tegen een aanbieding van Wielersets.nl aanliep. Inmiddels had ik het plan opgevat om de Mont-Ventoux 6 keer op 1 dag op te fietsen en dan is het natuurlijk wel fijn als je lekker op je zadel zit, ook de laatste keer.

Bij Wielersets.nl haalde ik een goede fietsbroek uit de PRO serie die voorzien zijn van een Gel Force zeem. Dit is een zeem met, zoals de naam al zegt, gel voeringen. De Gel Force zeem is heel fijn, geeft een zacht gevoel aan het zitvlak, maar je merkt eigenlijk niet dat een zeem aanwezig is. Doordat de zeem gevoerd is met gel blijft de zitvorm intact en heb je hier lang plezier van met een duurrit. En niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs van een goede fietsbroek uit de PRO serie bij Wielersets.nl, deze is aanzienlijk beter geprijsd dat de dure bekendere merken en dat vindt de bankrekening vaak ook leuk.

 

Als laatste wil ik ook nog even meegeven dat met comfort fietsen begint bij een goede zeem maar zeker zo belangrijk is een goed zadel dat afgesteld is op jouw bouw en zitvlak. Een andere gouden tip is dus het laten doen van een uitgebreide fietsmeting. Dit voorkomt niet alleen zitklachten, maar zeker ook andere kleine pijntjes.

 

Ik hoop dat jullie weer iets wijzer van mijn blog zijn geworden. Vragen zijn natuurlijk altijd welkom.

 

Groetjes, Rick

« terug naar de blog
preloader